website Hoppa till huvudinnehållet

6 tecken på B12-brist, och ytterligare 5 som kan överraska dig!

The top 6 signs of B12 deficiency, and another 5 that may surprise you! - Nature Provides
Veganuarys årliga utmaning innebär att fler och fler människor väljer att följa en vegansk kost, och även om 30 dagar utan att äta några animaliska produkter verkligen inte kommer att vara den ultimata orsaken till en B12-brist, skulle det krävas tillskott av vitamin B12 för att fortsätta med detta dietval. . 

Det är också värt att notera att det finns många människor som regelbundet konsumerar animaliska produkter som upplever brister på grund av stress eller dålig tarmhälsa. Av denna anledning är det värt att känna till tecken och symtom på en brist. 

En vitamin B12-brist kan uttryckas i kroppen på en rad olika sätt, med vissa symtom lite ovanligare än den mer frekvent rapporterade tröttheten och utmattningen.

Anledningen till att symtomen är så varierande beror på B12s mångfald av roller i DNA, RNA, cellulär metabolism, mognad av röda blodkroppar, nervsystemets hälsa och amino- och fettsyrametabolism, vilket betyder att det kan påverka många system i kroppen.

Även om symtomen kan vara ganska milda, orsakar en fortsatt insufficiens mer uppenbara och faktiskt mer allvarliga symtom, med en långvarig B12-brist som kan orsaka oåterkalleliga skador i kroppen.

 

Vad ska man hålla utkik efter

Listan nedan är inte omfattande och det finns många många fler rapporterade symtom på en B12-brist, men här är 6 av de mer uppenbara och vanliga symtomen förknippade med brist på detta vitamin.
 
1. Blek hud 


Personer med B12-brist ser ofta bleka ut eller har en lätt gul nyans på huden och ögonvitorna, ett tillstånd som kallas gulsot. Detta händer när det inte finns tillräckligt med B12 för att producera tillräckligt med röda blodkroppar. Det är cirkulationen av dessa under din hud som ger den dess färg.
 
2. Svaghet och trötthet 

Ett mycket vanligt symptom på vitamin B12-brist; som ovan beror det på att din kropp inte har tillräckligt med B12 för att göra röda blodkroppar, som i sin tur transporterar syre (och näringsämnen) genom hela kroppen. Utan tillräckliga syrenivåer i hela kroppen börjar vi känna oss trötta och svaga i våra muskler. 

 


 Hands tingling Restlessness is a sign of Vitamin B12 deficiency

3. Värkande, stickande och domningar

Känns ofta i fingrar och fötter, stickningar, stickningar och domningar kan faktiskt kännas på många ställen på kroppen, inklusive tungan. Detta är en av de allvarligare biverkningarna av en långvarig B12-brist och om den lämnas obehandlad kan den orsaka irreversibel nervskada.

Vitamin B12 är en viktig bidragsgivare till den metaboliska vägen som producerar fettämnet myelin, som omger dina nerver som en form av skydd och isolering. Utan B12 produceras myelin annorlunda vilket betyder att ditt nervsystem inte kan fungera ordentligt. Detta kan inträffa med tiden och börja mycket milt så det är något att hålla utkik efter. 

 

4. Glossit och munsår


Glossit är en term som används för att beskriva en inflammerad tunga. Din tunga ändrar färg och form, och den kan vara svullen, röd och smärtsam. Inflammationen kan också få din tunga att se slät ut, eftersom smaklökarna sträcks ut och till synes försvinner. Studier har visat att en svullen och inflammerad tunga som har långa raka lesioner (sprickor) på sig kan vara ett tidigt tecken på vitamin B12-brist. 
Utöver detta kan munsår bli en vanlig förekomst i en B12-brist såväl som Angular cheilit; torr spruckna, sår i mungipan, ibland sträcker sig längs kanten av läppen.
 

5. Andfåddhet och yrsel

Anemi orsakad av en B12-brist kan orsaka en känsla av andnöd och yrsel, särskilt när du anstränger dig.

Detta beror på en brist på röda blodkroppar som kroppen behöver för att få tillräckligt med syre till dina celler samt det låga blodtrycket som också orsakas av denna brist. Dessa symtom kan dock ha många orsaker, så om du märker att du är ovanligt andfådd bör du prata med din läkare för att undersöka orsaken.

 

 Eyesight problems are a sign of Vitamin B12 deficiency

6. Nedsatt syn


Ett symptom på vitamin B12-brist är suddig eller störd syn. Detta kan inträffa när en obehandlad B12-brist resulterar i skador på nervsystemet på synnerven som leder till dina ögon. Skadan kan störa nervsignalen som går från dina ögon till din hjärna, vilket påverkar din syn. Detta tillstånd är känt som optisk neuropati. Även om det kan vara alarmerande, är det ofta reversibelt med B12-tillskott. 

 

Brist kan visa sig på många sätt

Ovanstående lista är utan tvekan den vanligaste av bristsymtomen, men läs vidare för ytterligare 5 symtom som du kanske inte vanligtvis förknippar med en B12-brist, men som är värda att hålla utkik efter. 

 

 Anxiety is a sign of Vitamin B12 deficiency

1. Ångest och irritabilitet


Rollen av B12 i bildningen av myelin (det skyddande höljet runt synapser som underlättar ledningen av nervimpulser) och för nervsystemets hälsa och normal funktion av hjärnan, gör att brist på detta vitamin kan visa sig som ångest och irritabilitet.

Även om dessa kan vara milda i början, kan om de lämnas obehandlade bli mycket allvarliga med rapporterade episoder av perceptuella störningar. 

 

2. För tidig grånande och håravfall som inte är förknippat med åldrande

Det kanske inte är det första symtomet du skulle associera med en B12-brist, men på grund av dess roll i att aktivera melanocytceller, som är ansvariga för hårpigmentering, kan för tidigt grånande hår vara ett tecken på en insufficiens.

B12 spelar också en avgörande roll i mognad av röda blodkroppar som transporterar syre och näringsämnen runt våra kroppar. Hårväxt är inte nödvändigt för människokroppens överlevnad, så kroppen kommer att gynna att stödja de vitala organen och vi kan se en minskning av hårväxten och därför håravfall när håret når slutet av sin livscykel.

 

Metalic taste in the mouth is a sign of Vitamin B12 deficiency

3. Ovanlig metallsmak i munnen


Även om detta kan ha andra orsaker, B12-brist (liksom zink- och D-vitaminbrist) kan orsaka denna konstiga smak i munnen.

 

4. Ögonryckningar


Även om detta kan orsakas av stress eller magnesiumbrist, finns det ett samband mellan en B12-brist och ögonryckningar. Det kan uppstå på ögonlocket eller strax under ögat och uppstår vanligtvis bara i ett öga i taget. Detta är vanligtvis inte smärtsamt, bara irriterande. 

 

5. Förstoppning


Lite av en kyckling och ägg situation här då kopplingen mellan låga B12-nivåer och förstoppning är kopplad till låg saltsyra (magsyra). Magsyra är avgörande för upptaget av B12 från maten och med låga nivåer (orsakade av en rad saker som åldrande, stress och medicinering) kommer en minskad förmåga att ordentligt smälta och assimilera vår mat. Naturligtvis spelar B12 också en roll i ämnesomsättningen och därför ju långsammare ämnesomsättningen är, desto långsammare tarmmotiliteten.

 

Är ett B12-tillskott "kuren"?

 

Vid behandling av en B12-brist, medan den bakomliggande orsaken undersöks, rekommenderas användning av en aktiverad form av vitaminet, och företrädesvis effektiv för att förbättra nivåerna.

När du väljer ett vitamin B12-tillskott är det viktigt att komma ihåg att de inte alla är skapade lika. Cyanokobalamin är en syntetisk form av B12 som har bundits till en cyanidmolekyl (som givetvis sedan måste avlägsnas via kroppens avgiftningsvägar), medan metylkobalamin och adenosylkobalamin båda är former av B12 som är aktiva. Detta innebär att din kropp inte behöver omvandla vitaminet i alla fall innan den kan använda det. Båda dessa former spelar olika roller för att stödja kroppens DNA- och RNA-produktion, nervsystemets hälsa och energiproduktion är de mest biotillgängliga alternativen som finns tillgängliga. 

Bioaktivt B12 är ett av de renaste, mest biotillgängliga B12-tillskottsalternativen som finns. Denna lättabsorberade vätska erbjuder båda aktiva formerna av B12 och levererar både metylkobalamin och adenosylkobalamin direkt till din blodbana för förbättrade och snabbare resultat. Den enda andra ingrediensen? Vatten med omvänd osmos.

 

 

Om du vill ta reda på vem som löper störst risk för en B12-brist, läs min artikel B12-TILLKOG: VARFÖR ÄR DE INTE BARA FÖR VEGANER men jagOm du upplever valfritt antal av de 11 symtomen ovan kan ett test med din läkare för att kontrollera dina nivåer vara fördelaktigt.


Rachel Lit 
Nutritionist och VD
Naturen ger 

Fortsätt läsa

B12 supplements: why they're not just for vegans

B12-tillskott: varför de inte bara är för veganer

B12: The great multi-tasker and its importance in the immune system

B12: Den stora mångsysslaren och dess betydelse för immunförsvaret

Increase your Testosterone with shilajit

Öka ditt testosteron naturligt med shilajit: En klinisk studie bekräftar fördelarna

Kommentarer

Var den första att kommentera.
Alla kommentarer modereras innan de publiceras.

Din vagn

Din varukorg är för närvarande tom.
Klicka här för att fortsätta handla.