Med en uppgång vegan och vegetarian dieter, har behovet av tillskott av detta vitamin förvisso ökat, men även om denna demografiska kan vara den mest uppenbara gruppen i behov av tillskott, får många andra människor helt enkelt inte de nivåer de behöver och upplever därefter symtomen på en brist.
Förutom att många av dessa symtom är obehagliga eller något försvagande, kan en långvarig B12-brist som inte åtgärdas leda till irreversibla neurologiska skador.
Vem riskerar att drabbas av B12-brist?
Vegansk och vegetarisk kost
Oavsett om det är av allmänna hälsoskäl eller etiska skäl, har de senaste åren sett en enorm ökning av vegetariska och veganska dieter, där de senare naturligt saknar en biotillgänglig form av B12. Vitamin B12 finns bara i livsmedel som klassas som animaliska produkter, eftersom det produceras av bakterier i jorden och i tarmen.
Detsamma gäller för människor men eftersom bakterierna producerar det i tjocktarmen (tjocktarmen) är det för långt ner i matsmältningskanalen för att kroppen ska kunna absorbera det effektivt. Därför, i en helt vegansk kost, är behovet av tillskott av detta vitamin väsentligt. De som följer en vegetarisk kost skulle verkligen tjäna på att komplettera eftersom det skulle vara svårare att tillgodose kroppens behov enbart genom mejeriprodukter och ägg.
Graviditet och amning
Under graviditet och amning ökar efterfrågan på alla mikro- och makronäringsämnen, inklusive B12. Vikten av detta vitamin i förhållande till DNA- och RNA-syntes, och så många andra biokemiska processer, betyder att det är avgörande att det finns tillräckliga nivåer för en sund tillväxt och utveckling av barnet, och som inte heller lämnar mamman utarmad. Låg vitamin B-12-status har associerats med negativa graviditetsresultat, inklusive anemi, låg födelsevikt och för tidig födsel. (1)
Det är också värt att vara medveten om att dikväveoxid också avsevärt minskar B12-nivåerna i kroppen med många studier som beskriver incidenter av detta. (2) Varför är detta relevant under graviditet? Gas och luft (Entonox), används ofta under förlossningen för att minska smärta. Denna kombination av dikväveoxid och syre omvandlar aktiv B12 till en icke-aktiv form, vilket gör den oanvändbar av kroppen. En lustgasinducerad vitamin B12-brist precis innan mamman eventuellt börjar en period av amning kan vara otroligt skadlig för både mamma och barn.
I åldern 60+
När vi åldras minskar våra nivåer av B12 eftersom vår tarmfunktion blir mindre effektiv. Faktum är att denna minskning faktiskt börjar vid 50 års ålder när slemhinnan i magen börjar tunnas ut, vilket resulterar i minskad produktion av matsmältningsenzymer och saltsyra (magsyra). Magsyra är väsentlig för absorptionen av B12 eftersom den binder upp B12 från maten till sin fria form så att den sedan (efter att ha kombinerats med Intrinsic factor) kan absorberas i tunntarmen. Studier (3) visar att upp till 38 % av äldre vuxna kan uppvisa mild vitamin B12-brist och uttömda vitamin B12-lager.Dålig tarmhälsa
Grunden till många B12-brister är dålig tarmfunktion. Som med demografiska ovanstående, minskar låga matsmältningsenzymer och saltsyra (HC) vår förmåga att absorbera våra näringsämnen från vår mat. HCL krävs först för att separera B12 från proteinet som det är bundet till i maten och vidare i processen binder det till ett protein som produceras i magen som kallas Intrinsic factor (IF) där det sedan kan absorberas i tarmen. Problemet uppstår när det är otillräckligt med magsyra i första hand.
På grund av miljöfaktorer, stress och oadresserade matintoleranser lider många människor av tarmpermeabilitet (eller läckande tarm som det oftare kallas) vilket betyder att partiklar som annars skulle stanna kvar i vår mag-kanal kan komma in i blodomloppet och orsaka intoleranser och inflammation.
Så om du upplever allt från förstoppning och uppblåsthet, till eksem och ångest, kan det orsakas av dålig tarmhälsa.
Farmaceutisk och OTC-medicin
Det finns ett stort antal droger som minska vitamin B12-nivåer i kroppen, så om du tar receptbelagd medicin eller till och med receptfria läkemedel, kan det vara så att du behöver hålla ett öga på dina B12-nivåer. Specifikt läkemedlet metformin (som används vid behandling av diabetes) har i studier visat sig minska nivåerna avsevärt vid långvarig användning. Det verkar som om detta beror på ett antal faktorer som nedsatt tarmmotilitet och bakteriell överväxt och nya råd från regeringen är att regelbundet övervaka B12-nivåer. (4) Bevisen visar vikten av att komplettera med B12 av god kvalitet vid sidan av detta läkemedel.
Det finns också ett samband mellan att p-piller orsakar brist hos cirka 10 % av användarna. (5)
Lyssna på din kropp
Om du faller inom någon av kategorierna ovan, eller om du upplever symtom på en B12-brist, är det viktigt att kontrollera dina nivåer och börja komplettera med en Kvalitetsvitamin B12 där det finns behov. Om du är nyfiken på vilka symtom som kan tyda på en B12-brist, läs min artikel:
Du kan också lära dig mer om B12 och dess betydelse för immunförsvaret i min andra artikel 'B12: DEN STORA MULTI-TASKER OCH DESS BETYDELSE I IMMUNSYSTEMET’
Rachel Aceso
Nutritionist och VD
Naturen ger